понедельник, 1 августа 2016 г.

Звільнено головного еколога Київської області, який бездіяв щодо ділянок біля Злочевського (ДОКУМЕНТ)

Звільнено начальника Державної екологічної інспекції у Київській області М.М. Криницького, який необґрунтовано та безпідставно відмовлявся розглядати заяву громадськості з приводу забудови прибережної захисної смуги за парканом навколо маєтку екс-міністра екології Злочевського.

Нагадаємо, що громадськість звернулася до Державної екологічної інспекції за приводу паркану, та інших споруд, розташованих у прибережній захисній смузі на ділянці землі біля маєтку Злочевського в с. Хотянівка Київської області. Громадськість вимагала обстежити цю земельну ділянку, визнати протиправною забудову, прийняти рішення про зупинення діяльності об'єктів на зазначеній земельній ділянці, вжити заходів до усунення порушень законодавства.

Але Криницький відмовив у задоволені вимог громадськості, так як начеб-то ці питання не належать до компетенції Державної екологічної інспекції. Не погодившись з бездіяльністю Криницького, громадськість звернулася до суду. В результаті Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позовну заяву громадськості до Державної екологічної інспекції. Суд повністю погодився з громадськістю, що саме до компетенції Державної екологічної інспекції відноситься вирішення питання щодо законності забудови у прибережній захисній смузі біля маєтку Злочевського.

Громадськість також виграла в апеляційному суді. Київський  апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційні скарги  Державної екологічної інспекції у Київській області (та Садівницького товариства «Ключі») на Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва, якою було задоволено вимоги громадськості і визнано бездіяльність Державної екологічної інспекції. Київський апеляційний адміністративний суд встановив, що Державна екологічна інспекція  відмовила громадськості у розгляді заяви про незаконну забудову біля маєтку Злочевського.

Отже, суд визнав порушення Криницького, зокрема, порушення Закону України «Про звернення громадян».

З цього приводу громадськість звернулась до Голови Державної екологічної інспекції України з вимогою притягнути начальника Державної екологічної інспекції у Київській області М.М. Криницького до дисциплінарної відповідальності за порушення Закону України «Про звернення громадян».

Голова Державної екологічної інспекції України задовольнила вимогу громадськості та звільнив Криницького по ганебній дисциплінарній статті - «прогульщик!».


Також, слід зазначити, що незадовго до звільнення Криницького громадськість звернулась до омбудсмена зі скаргою про притягнення до відповідальності керівника Криницького - голови Державної екологічної інспекції України - за порушення Закону України Про Звернення громадян. Суть справи полягала у тому, що громадськість звернулася зі скаргою до голови Державної екологічної інспекції України та вамагала притягнути М.М. Криницького до дисциплінарної відповідальності за порушення Закону України «Про звернення громадян». Але на той час відповіді від голови Державної екологічної інспекції України громадськість не отримала. Натомість всупереч Закону України «Про звернення громадян» та Положення про Державну екологічну інспекцію України головний еколог України скерував скаргу громади до Державної екологічною інспекцією України у Київській області - тобто, самому Криницькому, що він сам себе притягнув до відповідальності. Отже, громада звернулася до омбудсмена зі скаргою на голову Державної екологічної інспекції України. Після цього громада отримала  лист головного еколога про звільнення Криницького (який наведений вище).

Згідно із сайтом Державної екологічної інспекції України Криницького вже звільняли у вересні 2014 році з посади начальника Державної екологічної інспекції у Київській області за "погану роботу" та порушення під час виконання службових обов'язків.

Тоді у вересні 2014 Криницький був кандидатом у народні депутати України, від одномандатного виборчого округу №98 у Київській області у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України. Вибори Криницький програв, але в судовому порядку відновився на посаді головного еколога Київської області.

Криницького було призначено на посаду начальника Державної екологічної інспекції у Київській області ще за часів Януковича у 2012.

***

Скрга до Голови Державної екологічної інспекції України

Голові Державної екологічної інспекції України
01042, м. Київ, Новопечерський пров. 3, корпус 2

СКАРГА
Про бездіяльність начальника 
Державної екологічної інспекції у 
Київській області М.М. Криницького

27 листопада 2015 року суддею Окружного адміністративного суду міста Києва Федорчуком А.Б. винесено постанову у справі №826/23390/15, якою задоволені вимоги заявника, визнано протиправною бездіяльність Державної екологічної інспекції у Київській області щодо не розгляду по суті заяви від 25.08.2015 року, зобов'язано Державну екологічну інспекцію у Київській області повторно розглянути заяву від 25.08.2015 року.

04 лютого 2016 року ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду апеляційні скарги Садівницького товариства «Ключі» та Державної екологічної інспекції у Київській області на Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 листопада 2015 року у справі №826/23390/15 - залишено без задоволення. Суд встановив, що Державною екологічною інспекцією у Київській області було відмовлено у розгляді заяви від 25.08.2015 року.

В результаті бездіяльності Державної екологічної інспекції були порушені права заявника передбачені статтею 19 Закону України «Про звернення громадян», згідно якої органи державної влади, місцевого самоврядування, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані зокрема: об'єктивно, всебічно перевіряти заяви чи скарги; вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам.

Згідно ст. 24 Закону України «Про звернення громадян» особи, винні у порушенні цього Закону, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України.

Згідно ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна відмова у прийнятті та розгляді звернення, інше порушення Закону України "Про звернення громадян" - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ст. 16 Закону України «Про звернення громадян» скарга на дії органу державної влади, посадової особи може подаватися у порядку підлеглості вищому органу.

Згідно п.20 Положення про Державну екологічну інспекцію України Голова Держекоінспекції України притягає до дисциплінарної відповідальності працівників Держекоінспекції України, її територіальних органів, підприємств, установ та організацій, які входять до сфери її управління, у разі неналежного виконання ними своїх обов'язків.

За цих обставин, керуючись Законом України Про звернення громадян, Положенням про Державну екологічну інспекцію України,

ПРОШУ:

1. Притягнути начальника Державної екологічної інспекції у Київській області М.М. Криницького, з вини якого було допущено порушення Закону України «Про звернення громадян», до дисциплінарної відповідальності;
2. Зобов'язати Державну екологічну інспекцію у Київській області повторно розглянути заяву від 25.08.2015 року;
3. Повідомити заявнику письмово про результати перевірки заяви і суть прийнятого рішення в строки передбачені законом на поштову адресу: 

ДОДАТОК:

Копія ухвали Київського апеляційного адміністративного суду.

Комментариев нет:

Отправить комментарий