четверг, 1 марта 2018 г.

Незаконна забудова берега? Ні, не бачу!

Директор Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» М.П. Головецький не бачить незаконну забудову прибережної захисної смуги обвідного каналу київського водосховища біля маєтку, пов'язаного із екс-міністром часів Януковича, який за інформацією Економічної правди, повернувся до України.



Громада звернулася до ДП «Вищедубечанське лісове господарство» із запитом на інформацію, чи надавало ДП погодження на забудову прибережної захисної смуги біля фортець Злочевського:

1. Чи зверталось садівницьке товариство “Ключі” до ДП “Вищедубечанське лісове господарств” за погодженням зводити тимчасові будівлі і споруди, а саме - декількаметровий паркан біля води по боках земельної ділянки, сторожеві будки, цегляна будівля біля урізу води каналу, у прибережній захисній смузі на ділянці землі за кадастровим номером  3221888800:33:043:0904?
2. Чи надавало ДП “Вищедубечанське лісове господарство” садівницькому товариству “Ключі” погодження зводити тимчасові будівлі і споруди, а саме - декількаметровий паркан біля води по боках земельної ділянки, сторожеві будки, цегляна будівля біля урізу води каналу, у прибережній захисній смузі на ділянці землі за кадастровим номером  3221888800:33:043:0904?

Спочатку Головецький уникнув прямої відповіді. І це - не дивно, оскільки забудова прибережної смуги заборонена водним та земельним кодексами України. Головецький у своїй відповіді відмовився надати точну та повну інформацію про погодження зводити  декількаметровий паркан біля води по боках земельної ділянки, сторожеві будки, будівлю біля урізу води каналу, у прибережній захисній смузі. М.П. Головецький відповів загальним чином - що, СТ Ключі був розроблений проект благоустрою, у якому було запроектовано встановлення будівель і споруд, який був погоджений у всіх необхідних інстанціях.

Громада звернулася із заявою до Омбудсмена про оскарження бездіяльності Державного Підприємства «Вищедубечанське лісове господарство». В результаті Головецький змушений був надати більш деталізовану відповідь за запит громади. У своїй повторній відповіді Головецький підтвердив зведення декількаметрової огорожі на березі (біля води по боках земельної ділянки), але заперечив існування сторожових будок, цегляної будівлі біля урізу води каналу у прибережній захисній смузі.



Разом з тим, будівлі на цей час існують та існували у прибережній смузі біля маєтків пов'язаних із Злочевським останні декілька років. А декількаметровий паркан біля води по боках земельної ділянки перешкоджає вільному пересуванню громадян вздовж узбережжя.
Можливо, ця будівля у прибережній захисній смузі і не цегляна. Складно, достовірно сказати, позаяк будівля закамуфльована під сіткою. Але труба будинку - точно цегляна, або з каменю. У будь-якому разі ця будівля не виглядає як "тимчасова", і цей будинок точно не схожий на гідро-технічну споруду (яку дозволено будувати у прибережній смузі). 

Але державні органи не вбачають незаконної забудови берегу. 

Нагадаємо, що Державне підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» є власником прибережної смуги на правому березі, що межує з маєтком Злочевського у Вишгородському р-ні Київської області на березі обвідного каналу. Державне підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» виділило цю ділянку землі (на березі каналу) в довгострокове тимчасове користування Садівницькому товариству "Ключі" для "культурно-оздоровчої та рекреаційної" діяльності. Таким чином, СТ "Ключі" безпосередньо здійснює діяльність у прибережній захисній смузі.

Голова правління СТ «Ключі» та директор ТОВ «Великі ключі», яке володіє «фортецями» Злочевського – одна й та сама людина, Євген Євгенович Марчевський. Власником ТОВ «Великі ключі» є, зокрема, кіпрська компанія Birtilina Consulting Ltd, яка за інформацією некомерційної інформаційної служба “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода” пов'язана із Злочевським. А до того Злочевський був безпосередньо власником ТОВ «Великі ключі», а отже - і маєтку.

Таким чином, держава в особі Державного підприємства являється такою собі "прослойкою" між маєтком, пов’язаним із Злочевським, та річкою і таким чином поширює «володіння» і надає ексклюзивний доступ до берегу каналу. За цією схемою держава дозволяє вчинити захоплення та незаконну забудову берегів вздовж майже всього узбережжя обвідного дренажного каналу київського водосховища.

Згідно ч. 2 ст. 60 Земельного кодексу України та ст. 88 Водного кодексу України прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води.

Згідно ст.61 Земельного кодексу України та ст. 89 Водного кодексу України, у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється, зокрема, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних). Не придатні для експлуатації споруди, а також ті, що не відповідають встановленим режимам господарювання, підлягають винесенню з прибережних захисних смуг.

Комментариев нет:

Отправить комментарий