вторник, 5 декабря 2017 г.

Як у дачників забрали берег

Як ми вже повідомляли, cадове товариство Ключі, пов'язане із екс-міністром Злочевським, зайняло не тільки правий берег обвідного каналу київського водосховища безспосередньо біля "фортець" Злочевського, а ще й протилежний лівий берег, де десятиріччями відпочивали дачнкики. Як це відбулось?


Захопленою ділянкою землі на лівому березі каналу впродовж десятків років користувались звичайні дачники - члени садових товариств "Лелека", "Світанок", “Рассвет”, Червоний прапор  та інші (тисячі садових ділянок).

У 2012 році, коли будавали фортеці на правому березі каналу, було створено об’єднання садівницьких товариств масиву “Рассвет” для захисту та представництва інтересів членів двадцяти двох суміжних садівницьких товариств (близько 2700 садових ділянок), розташованих уздовж каналу навпроти фортець. Створення ОСТ масиву “Рассвет” зумовила необхідність захистити права членів товариств на користування пляжами на березі каналу та прилеглою лісовою територією та закріплення свого права виходу до води.

Впродовж 2011 року окремі садові товариства, а з початку 2012 року - ОСТ масиву “Рассвет” зверталися до Київської обласної державної адміністрації, Вишгородської районної державної адміністрації, Державного агенства лісових ресурсів, Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» з проханням виділити зазначену земельну ділянку у прибережній смузі дренажного каналу громадській організації ОСТ масиву “Рассвет” в довгострокове тимчасове користування для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей.

ОСТ масиву “Рассвет” було готове взяти на себе зобов’язання використовувати зазначені ділянки землі за цільовим призначенням у відповідності до вимог чинного законодавства, доглядати за ділянкою, підтримувати належний стан, вивозити сміття, здійснювати благоустрій, зберігати існуючий природний ландшафт, тощо.

Також, у 2012 році ОСТ масиву “Рассвет” зверталося до прокурора Київської області та екологічного прокурора  Київської області із заявами про те що, по обидва береги каналу   ведеться широкомасштабна забудова.  З місць забудови берегів забруднюються води дренажного каналу Київського водосховища, бруд швидко поширюється по всьому каналу вздовж с. Хотянівка та створює загрозу для навколишнього природного середовища. Також здійснюється незаконне намивання піску, чим завдається непоправна шкода водному довкіллю. Будь-яка забудова на зазначеній території забороняється на підставі чинного законодавства та по причні, що дамба є захисною спорудою, канал створено для захисту від заболочення земель лівого берега Дніпра, тобто земель населених пунктів Осещина, Хотянівка, Новосілки, Лебедівка, тощо. Прибережна захисна смуга є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. Представники ОСТ масиву “Рассвет” просили прокурорів перевірити законність забудови та унеможливити подальшу забудову берегів.

Не зважаючи на численні звернення ОСТ масиву “Рассвет” до державних органів про виділення земельної ділянки в довгострокове тимчасове користування для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей, зазначена ділянка на лівому березі на підставі розпорядження Київської обласної державної адміністрації (№168 від 26 квітня 2012 року), була виділена у довгострокове тимчасове користування Садівницькому товариству "Ключі".

Більш того, у червні 2012 року голова Київської облдержадміністрації А.Й. Присяжнюк погодився, що на зазначеній ділянці знаходяться громадські пляжі та зони відпочинку, які використовуються дачниками протягом багатьох років, а вказана територія потребує постійного догляду, прибирання та благоустрою, що зобов’язується проводити громадська організація ОСТ масиву “Рассвет”.  А.Й. Присяжнюк доручив Київському управлінню лісового і мисливського господарства та ДП «Вищедубечанське лісове господарство» розглянути погодження виділення вказаної лісової ділянки громадській організації  ОСТ масиву “Рассвет” для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей.
Але на момент, коли Присяжнюк дав доручення на розгляд погодження землі ОСТ масиву “Рассвет”,  в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Я.М. Москаленко вже видав розпорядження у квітні (№168 від 26 квітня 2012 року) про видачу землі с/т Ключі. Отже, А.Й. Присяжнюк ввів в оману громаду? Розпорядження №168 від 26 квітня 2012 року було видано з перевищенням владних повноважень?

Нагадаємо, що Державне підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» є власником прибережної смуги на правому березі, що межує з маєтком Злочевського у Вишгородському р-ні Київської області на березі обвідного каналу. Державне підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» виділило цю ділянку землі (на березі каналу) в довгострокове тимчасове користування Садівницькому товариству "Ключі" для "культурно-оздоровчої та рекреаційної" діяльності. Таким чином, СТ "Ключі" безпосередньо здійснює діяльність у прибережній захисній смузі.

Голова правління СТ «Ключі» та директор ТОВ «Великі ключі», яке володіє «фортецями» Злочевського – одна й та сама людина, Євген Євгенович Марчевський. Власником ТОВ «Великі ключі» є, зокрема, кіпрська компанія Birtilina Consulting Ltd, яка за інформацією некомерційної інформаційної служба “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода” повязана із Злочевським. А до того Злочевський був безпосередньо власником ТОВ «Великі ключі».

Таким чином, держава в особі Державного підприємства являється такою собі "прослойкою" між маєтком, пов’язаним із Злочевським, та річкою і таким чином поширює «володіння» і надає ексклюзивний доступ до берегу каналу. За цією схемою держава дозволяє вчинити захоплення та незаконну забудову берегів вздовж майже всього узбережжя обвідного дренажного каналу київського водосховища.

Комментариев нет:

Отправить комментарий