суббота, 30 декабря 2017 г.

Державні органи втратили важливі документи

Державні органи втратили документи, які могли б бути підставою для оскарження виділення землі організації, повязаній із Злочевським, екс-міністром часів Януковича.

Як ми вже повідомляли, cадове товариство Ключі, пов'язане із екс-міністром Злочевським, зайняло не тільки правий берег обвідного каналу київського водосховища безпосередньо біля "фортець" Злочевського, а ще й протилежний лівий берег, де десятиріччями відпочивали дачники. Cадівницьке товариство "Ключі" на підставі розпорядження Київської обласної державної адміністрації в особі Я.М. Москаленка отримало узбережжя разом із лісом у довгострокове тимчасове користування для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей.  Договором на користування землею передбачено ОБОВ'ЯЗОК с/т Ключі "надавати громадянам рекреаційні послуги на комерційній основні". Тобто, хочеш на пляж - плати, хочеш пікнік - плати, хочеш рибу ловити - плати. Також, договором передбачено право с/т Ключі встановлювати паркан на березі, охороняти цю ділянку, тощо.

У 2011-2012 роках, коли "фортеці" на правому березі ще тільки будувались, дачники  зверталися до державних органів, зокрема - до Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» та Київського управління лісового та мисливського господарства, з метою взяти в користування ліве узбережжя каналу. Але громада так і не змогла цього зробити, а земля була виділена в користування cадовому товариству Ключі.

Чи законно була виділена земля в користування cадовому товариству Ключі? Хто ж насправді раніше звернувся до державних органів, дачники або с/т Ключі?

Громада для зясування цих питань звернулася, зокрема, до ДП «Вищедубечанське лісове господарство» та до "Київського управління лісового та мисливського господарства" з метою отримати копії звернень садівницьких товариств у 2011-2012 роках та відповідей на ці звернення щодо погодження виділення землі в тимчасове користування садовими товариствами для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей. 

ДП «Вищедубечанське лісове господарство» та "Київське управління лісового та мисливського господарства" відмовились надати громаді копію звернень садівницьких товариств до ДП «Вищедубечанське лісове господарство» у 2011-2012 році з проханням погодити виділити земельну ділянку у прибережній смузі дренажного каналу (яка перебуває у постійному користуванні  ДП «Вищедубечанське лісове господарство») Об’єднанню садівницьких товариств в довгострокове тимчасове користування. Також ці державні органи відмовилось надати копії відповідей на зазначені звернення.

Директор ДП «Вищедубечанське лісове господарство» М.П. Головецький, який досі працює з часів Януковича, повідомив, що він не має можливості надати копію зазначених документів, оскільки вони в архівах ДП «Вищедубечанське лісове господарство» не збереглися. А Начальник Київського управління лісового та мисливського господарства О.Л. Бойко повідомив, що а ні звернення садівницьких товариств, а ні відповіді на нього немає в наявності у Київському обласному управлінні лісового та мисливського, так як особа відповідальна за даний напрямок роботи звільнилася з займаної посади у 2013 році.



Разом з тим, ДП «Вищедубечанське лісове господарство» та "Київське управління лісового та мисливського господарства" зберегли та надали громаді копії аналогічних звернень (про виділення землі у користування) садового товариства Ключі та відповідей-погоджень за той самий період.

Не зберігши документи, ДП «Вищедубечанське лісове господарство» та Київське обласне управління лісового та мисливського господарства порушили законодавство України та НПА щодо діловодства та зберігання документів. В наслідок дій зазначених державних органів було порушено право громади на доступ до публічної інформації, передбачене ст. 40 Конституції України, ст.6 Законом України "Про інформацію”, ст. 13 Закону України "Про доступ до публічної інформації”.

Громада звернулася зі скаргами до Державного архіву Київської  області на дії Державного Підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» та Київського обласного управління
лісового та мисливського господарства. Саме Державний архів контролює роботу архівних підрозділів і служб діловодства державних органів, підприємств, тощо, контролює дотримання законодавства про Національний архівний фонд.

***

Державний архів Київської  області, 
04119, м.Київ, вул. Мельникова, 38,40.

СКАРГА 
на дії Державного Підприємства 
«Вищедубечанське лісове господарство»

18/10/2017 року заявник звернувся до Державного Підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» із запитом на інформацію згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» та просив письмово надати достовірну, повну, точну інформацію:
1. Копію звернення Об’єднання садівницьких товариств масиву “Рассвет” до ДП «Вищедубечанське лісове господарство» у 2011-2012 році з проханням погодити виділити земельну ділянку у прибережній смузі дренажного каналу (яка перебуває у постійному користуванні ДП «Вищедубечанське лісове господарство») громадській організації ОСТ масиву “Рассвет” в довгострокове тимчасове користування для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей. 
2. Копію відповіді ДП «Вищедубечанське лісове господарство» на зазначене звернення. 

Директор Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» М.П. Головецький листом №10-01/531 від 23 жовтня 2017 року відмовився надати копію звернення Об’єднання садівницьких товариств масиву “Рассвет” до ДП «Вищедубечанське лісове господарство» у 2011-2012 році з проханням погодити виділити земельну ділянку у прибережній смузі дренажного каналу (яка перебуває у постійному користуванні ДП «Вищедубечанське лісове господарство») громадській організації ОСТ масиву “Рассвет” в довгострокове тимчасове користування для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей. Також М.П. Головецький відмовився надати копію відповіді на зазначене звернення. 

Директор лісгоспу М.П. Головецький повідомив, що він не має можливості надати копію зазначених документів, оскільки вони в архівах ДП «Вищедубечанське лісове господарство» не збереглися. 

Дії Державного Підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» є протиправними за наступних підстав.

Звернення Об’єднання садівницьких товариств масиву “Рассвет” та відповідь на нього Державного Підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» - є архівними документами в розумінні Закону України Про Національний архівний фонд та архівні установи, а саме - документ, що припинив виконувати функції, для яких був створений, але підлягає зберіганню з огляду на значущість для особи, суспільства чи держави або цінність для власника також як об'єкт рухомого майна. В даному випадку значущість документів для суспільства та держави полягає у тому, що зазначене листування з питань земельних відносин стосується частини земельної ділянки за кадастровим номером 3221888800:33:043:0902, яка перебуває у державній власності.

Відповідно до ст. 31 Закону України Про Національний архівний фонд та архівні установи Державні органи, органи місцевого самоврядування, державні і комунальні підприємства, установи та організації створюють архівні підрозділи для тимчасового зберігання архівних документів, що нагромадилися за час їх діяльності, використання відомостей, що містяться в цих документах, для службових, виробничих, наукових та інших цілей, а також для захисту прав і законних інтересів громадян. Строки тимчасового зберігання архівних документів в архівних підрозділах державних органів, органів місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємств, установ та організацій визначаються Міністерством юстиції України з урахуванням правового статусу та особливостей діяльності зазначених юридичних осіб. 

Строки зберігання “листування з питань земельних відносин” згідно Наказу Міністерства юстиції України № 578/5 від 12.04.2012 (про ПЕРЕЛІК типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів) становить мінімум 5 років. А рішення про внесення до НАФ або знищення цих документів для організацій – джерел формування НАФ приймають експертно-перевірні комісії державного архіву. Обчислення строків зберігання документів проводиться з 01 січня року, який іде за роком завершення їх діловодством.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про Національний архівний фонд та архівні установи забороняється знищення документів без попереднього проведення експертизи їх цінності.  Експертиза цінності документів проводиться за ініціативою  їх власника  або  державної  архівної установи за згодою власника. У разі виникнення загрози знищення або значного погіршення стану зазначених документів їх власник зобов'язаний повідомити про це державну архівну установу для організації експертизи цінності цих документів.

Відповідно до Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених Наказ Міністерства юстиції України 18.06.2015 № 1000/5 (надалі - Правила), вилучення документів для знищення без проведення попередньої експертизи їх цінності забороняється.

Таким чином, звернення Об’єднання садівницьких товариств масиву “Рассвет” та відповідь на нього Державне Підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» мусило зберігати мінімум до 1 січня 2018 року, після чого експертно-перевірна комісія мусила прийняти рішення про внесення до НАФ або знищення цих документів. Але звернення та відповідь не збереглися.

Відповідно до Правил реєстрація документів проводиться з метою забезпечення їх обліку, контролю за виконанням і оперативним використанням наявної в документах інформації і полягає у веденні запису облікових даних про документ за встановленою установою реєстраційною формою, яким фіксується факт створення, відправлення або одержання документа, шляхом проставлення на ньому реєстраційного індексу з подальшим записом у зазначених формах необхідних відомостей про документ.

З огляду на лист-відповідь ДП «Вищедубечанське лісове господарство» №10-01/531 від 23 жовтня 2017 року було також порушено Правило в частині реєстрація документів.

Таким чином, не зберігши документи, ДП «Вищедубечанське лісове господарство» порушило Закон України Про Національний архівний фонд та архівні установи, Наказ Міністерства юстиції України № 578/5 від 12.04.2012 про ПЕРЕЛІК типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, та Наказ Міністерства юстиції України №1000/5 від 18.06.2015 року про Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, за що згідно ст. 92-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУПАП) передбачена відповідальність. 

Відповідно до Правил керівник установи відповідає за збереженість службових документів та інформації, яку вони містять, функціонування системи захисту документаційного фонду від незаконного доступу, втрату і несанкціоноване знищення документів, порушення правил користування документами.

Статтею 92-1 КУПАП передбачена відповідальність за недбале зберігання, псування, незаконне знищення, приховування, незаконна передача іншій особі архівних документів, порушення порядку щодо доступу до зазначених документів, а також неповідомлення державної архівної установи про наявні архівні документи в разі виникнення загрози знищення або значного погіршення їх стану. 

Відповідно до ст. 255 КУПАП у справах про адміністративні правопорушення, передбачених статтею 92-1 КУПАП, протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені на те посадові особи органів управління архівною справою і діловодством. 

Відповідно до Положення про Державний архів Київської області, затвердженого Розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації від 14.03.2013 № 96 основні завдання державного архіву:
- здійснення управління архівною справою і діловодством на території області, координація діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності у питаннях архівної справи і діловодства
- забезпечення додержання законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи;

Функції державного архіву:
- перевірка роботи архівних підрозділів і служб діловодства державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, з метою здійснення контролю за дотриманням законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи шляхом проведення планових та позапланових перевірок, надання зазначеним підрозділам і службам методичної допомоги в організації діловодства та зберіганні документів;

Права державного архіву:
- проводити планові та позапланові перевірки архівних підрозділів і служб діловодства державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності з метою здійснення контролю за дотриманням законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи;
- порушувати в порядку, встановленому законодавством, питання про притягнення до відповідальності працівників архівних установ, користувачів документами Національного архівного фонду та інших осіб, винних у порушенні законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи, а також про відшкодування ними збитків, заподіяних власнику документів Національного архівного фонду або уповноваженій ним особі

За цих обставин, керуючись Законом України Про звернення громадян, Законом України Про Національний архівний фонд та архівні установи, Наказом  Міністерства юстиції України №578/5 від 12.04.2012 року, Наказом Міністерства юстиції України №1000/5 від 18.06.2015 року, Розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації від 14.03.2013 № 96,

ПРОШУ:

1. Провести перевірку зазначених обставин; провести перевірку дотримання Державним Підприємством «Вищедубечанське лісове господарство» вимог законодавства та нормативно-правових актів щодо ведення архівної справи та діловодства;
2. Встановити посадову особу Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» відповідальну за втрату документів та скласти протокол про адміністративне правопорушення за ст. 92-1 КУПАП відносно посадової особи Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» відповідальної за втрату документів;
3. Зобов'язати Директора Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» М.П. Головецького усунути порушення і недоліки у веденні архівної справи і діловодства;

Комментариев нет:

Отправить комментарий