воскресенье, 3 января 2016 г.

Держлісагенство визнало незаконність забудови прибережної смуги біля Злочевського (ДОКУМЕНТ)

Під тиском громадськості Державне агентство лісових ресурсів України (Держлісагенство) визнало порушення законодавства при забудові прибережної захисної смуги біля маєтку екс-міністра екології Злочевського у Вишгородському р-ні київської області.

Зокрема, Держлісагенство визнало невиконання Садовим товариством «Ключі» (як тимчасовим лісокористувачем на умовах довгострокового користування) своїх обов'язків, передбачених Лісовим Кодексом України, а саме - обов’язок дотримуватися встановленого законодавством режиму використання земель.

Держлісагенство визнало, що Садове товариство Ключі використовувало цю землю державного лісового фонду не за призначенням, у тому числі для спорудження жилих будинків, виробничих та інших будівель і споруд без належного дозволу, за що згідно ч. 8 ст. 105 Лісового Кодексу України винні особи несуть відповідальність.  

Держлісагенство винесло Садовому товариству «Ключі» припис демонтувати паркан з колючим дротом та відновити попередній стан земельної ділянки. У разі невиконання припису Держлісагенство погрожувало притягнути голову правління СТ «Ключі» до адміністративної відповідальності згідно ст. 63 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) - незаконне використання земель державного лісового фонду.

Паркан, який знаходився у воді вздовж каналу, демонтували, але не відновили попередній стан земельної ділянки - на березі каналу залишилися «огризки» демонтованого паркану, паркан по боках ділянки, причал для яхт, сторожеві будки, та інші будівлі і споруди.

Держлісагенство проігнорувало вимогу громади здійснити роботи щодо благоустрою земельної ділянки, а саме - забезпечити на лісовій ділянці створення сприятливих умов для перебування громадян, збереження лісового середовища, створення необхідного комфорту та зручностей для відпочиваючих: оформлення входу; облаштування майданчиків для стоянки автомобілів; облаштування санвузлів; облаштування місць розведення багать; установлення урн для сміття, облаштування спусків до води; тощо. Ці роботи щодо благоустрою передбачені ст. 74 Лісового Кодексу України та пп. 5.3, 5.5 Правил використання корисних властивостей лісів.

Держлісагенство мало, але не притягнуло жодної особи до відповідальності за незаконну забудову та незаконне використання земель державного лісового фонду. Демонтування  паркану не є підставою для непритягнення до відповідальності осіб, з вини яких паркан простояв на березі каналу декілька років. Держлісагенство не притягнуло до відповідальності ані посадових осіб СТ Ключи6, як користувачів землі, ані посадових осіб Державного Підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» за неналежний контроль використання земельної ділянки, адже саме Державне Підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» є власником земельної ділянки, яка розташована у прибережній смузі біля маєтку Злочевського.

У своїй відповіді Держлісагенство помилково посилається на ст. 21 Лісового Кодексу України, як на норму закону, згідно якої СТ Ключі зобов’язані «здійснювати використання лісових ресурсів за встановленими правилами і нормами у порядку визначеному договором та законодавством». Статтею 21 Лісового Кодексу України передбачені права та обов'язки тимчасових лісокористувачів на умовах короткострокового користування, в той час як Садове товариство Ключі - це «тимчасовий лісокористувачів на умовах довгострокового користування». А права та обов'язки тимчасових лісокористувачів на умовах довгострокового користування передбачені ст. 20 Лісового Кодексу України, а не ст. 21.

***

ВІДПОВІДЬ ДЕРЖЛІСАГЕНСТВА


Комментариев нет:

Отправить комментарий