понедельник, 26 февраля 2018 г.

Порушення держпідприємства та держоргану щодо земельних документів

Як ми вже повідомляли, державні органи втратили документи, які могли б бути підставою для оскарження виділення землі організації, пов'язаній із Злочевським (екс-міністром часів Януковича). Так, ДП "Вищедубечанське лісове господарство" та "Київське управління лісового та мисливського господарства" втратили листи дачників, які зверталися з метою взяти в користування ліве узбережжя обвідного каналу навпроти маєтків, пов'язаних із Злочевським, біля села Хотянівка у Вишгородському р-ні Київськох області. Замість дачників цю ділянку лівого берегу отримало в користування садове товариство Ключі, пов'язане із екс-міністром Злочевським. Дуже зручно - зайняти обидва береги біля маєтку, щоб з усіх боків обмежити доступ "челяді" до своїх володінь.

Громада звернулася зі скаргами до Державного архіву Київської області на дії Державного Підприємства "Вищедубечанське лісове господарство" та "Київського обласного управління
лісового та мисливського господарства". Саме Державний архів контролює роботу архівних підрозділів і служб діловодства державних органів, підприємств, контролює дотримання законодавства про Національний архівний фонд.

В результаті перевірки були виявлені численні порушення:

1. "в ДП «Вищедубечанське лісове господарство» не приділяється достатня увага питанням ведення діловодства та забезпечення збереженості документів. Зокрема, порушуються вимоги Інструкції з діловодства та Правил роботи з питань реєстрації вхідної, вихідної кореспонденції, накладання керівником резолюції, надання під підпис виконавцю самого документу на виконання, а також питання контролю за виконанням документів, оформлення і формування справ, оперативного зберігання документів у структурних підрозділах та передавання їх до архіву установи. Наказом не призначено осіб, відповідальних за діловодство у відділах. Не на всіх документах проставлена резолюція керівника установи. Всупереч Інструкції з діловодства разом з документом запитом не формується у справу документ-відповідь. Контроль за виконанням документів не ведеться." 


2. "у Київському обласному управлінні лісового та мисливського господарства протягом 2011-2012 років не приділялась достатня увага питанням контролю за виконанням документів, формуванню  справ, оперативному зберіганню документів та передаванню їх до архіву установи, забезпечення збереженості документів."

Цікавим є той факт, що в ДП «Вищедубечанське лісове господарство» не змогли пояснити втрату звернення громади про виділення землі. Так, головний лісничий Шиян А.І. пояснив відсутність даного документа тим, що він взяв лист для виконання, залишивши його на столі у власному робочому кабінеті. Але в цей період відбувся прорив труби опалення в його кабінеті та залиття всіх справ та матеріальних цінностей, в результаті чого звернення громади було невиправно пошкоджене. На підтвердження своїх слів Шиян надав відповідний акт від 6 лютого 2012 року.  Проте даний акт не може підтвердити факт затоплення звернення громади, оскільки акт затоплення датюєтся лютим  2012 року, а саме звернення громади начеб-то надійшло 22 травня 2012 року, тобто через 3.5 місяці після затоплення. Інших пояснень відсутності запиту працівники ДП не змогли надати.

Можливо не існує пояснень втрати документів тому що, звернення громади про виділення надійшло не в травні, а в січні-лютому, тобто, раніше аніж звернення екс-міністра? Про затоплення документів це взагалі смішно...

Громада звернулась до голови Держлісагенства, який контролює діяльність ДП та обласного управління, з метою притягнути посадових осіб до відповідальності за порушення нормативно-правових актів, що призвело до втрати документів громади.

Громада, зокрема, просила притягнути до відповідальності директора Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» М.П. Головецького за втрату документів, і як наслідок - ненадання відповіді громаді. Згідно Типової інструкції з діловодства та Правил організації діловодства та архівного зберігання документів саме керівник установи відповідає за збереженість службових документів та інформації, яку вони містять, функціонування системи захисту документаційного фонду від незаконного доступу, втрату і несанкціоноване знищення документів, порушення правил користування документами.

Нагадаємо, що Державне підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» є власником прибережної смуги на правому березі, що межує з маєтком Злочевського у Вишгородському р-ні Київської області на березі обвідного каналу. Державне підприємство «Вищедубечанське лісове господарство» виділило цю ділянку землі (на березі каналу) в довгострокове тимчасове користування Садівницькому товариству "Ключі" для "культурно-оздоровчої та рекреаційної" діяльності. Таким чином, СТ "Ключі" безпосередньо здійснює діяльність у прибережній захисній смузі.

Голова правління СТ «Ключі» та директор ТОВ «Великі ключі», яке володіє «фортецями» Злочевського – одна й та сама людина, Євген Євгенович Марчевський. Власником ТОВ «Великі ключі» є, зокрема, кіпрська компанія Birtilina Consulting Ltd, яка за інформацією некомерційної інформаційної служба “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода” повязана із Злочевським. А до того Злочевський був безпосередньо власником ТОВ «Великі ключі».

Таким чином, держава в особі Державного підприємства являється такою собі "прослойкою" між маєтком, пов’язаним із Злочевським, та річкою і таким чином поширює «володіння» і надає ексклюзивний доступ до берегу каналу. За цією схемою держава дозволяє вчинити захоплення та незаконну забудову берегів вздовж майже всього узбережжя обвідного дренажного каналу київського водосховища.


Згідно ч. 2 ст. 60 Земельного кодексу України та ст. 88 Водного кодексу України прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води.

Згідно ст.61 Земельного кодексу України та ст. 89 Водного кодексу України, у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється, зокрема, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних). Не придатні для експлуатації споруди, а також ті, що не відповідають встановленим режимам господарювання, підлягають винесенню з прибережних захисних смуг.

***

Комментариев нет:

Отправить комментарий